Uncategorized

Páraáteresztés és hőhidak: Hogyan befolyásolják lakásaink komfortját és energiahatékonyságát?

Páraáteresztés és hőhidak: Hogyan befolyásolják lakásaink komfortját és energiahatékonyságát?

Lakásvásárlás vagy felújítás előtt gyakran felmerülő kérdés: milyen az épület hőszigetelése? 

Bár sokan azonnal az ablakokra vagy a falak vastagságára gondolnak, van két kevésbé ismert, de rendkívül fontos tényező, amely alapvetően befolyásolja az épület energiatakarékosságát és komfortját: az épületek határolórétegeinek páraáteresztőképessége és a hőhidak jelenléte. Ezekkel a jelenségekkel való foglalkozás nemcsak hosszú távú megtakarításokat eredményezhet, hanem az egészségesebb lakókörnyezetet is biztosíthatja.

A penészesedés komoly kihívást jelenthet bármely épület számára, legyen szó lakóházakról, ipari létesítményekről vagy közintézményekről. A penész nemcsak esztétikai problémát okoz, hanem egészségügyi kockázatokkal is jár, különösen a légzőszervi megbetegedések tekintetében.

Mi a páraáteresztés és miért fontos?

A pára folyamatosan jelen van otthonainkban, legyen szó főzésről, fürdésről vagy egyszerűen az emberi tevékenységekről. Amikor a pára nem tud megfelelően távozni az épületből, az a falakban és a tetőszerkezetben is felhalmozódhat, ami penészedést és szerkezeti károsodást okozhat. Ez különösen a modern, légmentesen záródó épületeknél jelent problémát, ahol az építőanyagok nem engedik a pára szabad áramlását.

 

A megfelelően páraáteresztő anyagok lehetővé teszik, hogy a vízgőz távozhasson anélkül, hogy kondenzálódna és problémát okozna. Ha a pára bent marad, az penész, gombák, és a beltéri levegő minőségének romlása formájában jelentkezhet. Egy egészséges otthonban a falaknak “lélegezniük” kell, azaz megfelelő páraáteresztő képességgel kell rendelkezniük.

 

Penészesedés

Hőhíd általi penész

Fontos, hogy lehetőség szerint minél többet szellőztessük azon helyiségeket, amelyek gyakrabban vannak kitéve párásodásnak (pl: fürdőszoba, mosószoba)!

Hőhidak az egészség és pénztárca ellensége
Hol bújnak meg az energia-veszteség forrásai? 

A hőhidak olyan területek az épületben, ahol a hőszigetelés megszakad, és a hő gyorsan távozik. Gyakoriak az ablakkereteknél, ajtóknál, fémgerendáknál vagy a sarkoknál. Ezek a területek hidegebbek a környező falaknál, így kondenzáció alakulhat ki, ami penészesedéshez vezethet. Emellett a hőhidak növelik az energiafogyasztást, mivel a fűtési vagy hűtési rendszereknek többet kell dolgozniuk az optimális hőmérséklet fenntartásáért.

Kondenzáció

Amikor a belső térben magas a páratartalom, és a levegő hőmérséklete meghaladja a hőhíd felületének hőmérsékletét, a levegő nedvessége a hidegebb felületre csapódik le. Ez a folyamat kedvező feltételeket teremt a penész kialakulásához, mivel a penészgombák számára a nedvesség és a hűvös környezet ideális. Ha ez a kondenzáció folyamatosan fennáll, a falak tartósan nedvessé válnak, ami gyorsítja a penész terjedését.

Salétrom és penész vizesezés hatására

A salétromosság és penészesedés gyakran előforduló probléma a talajvizesedés következtében. Amikor a talajvíz felszívódik a falakba, a benne oldott sók és nedvesség a falazatban felfelé haladnak. Amint a víz elpárolog, a sók a falak felszínén kikristályosodnak, ez okozza a salétromosodást. Ez a folyamat nemcsak esztétikai problémákat okoz, hanem a szerkezetet is károsítja. A nedvességgel átitatott falak ideális táptalajt biztosítanak a penészgombák számára is, amelyek tovább rontják a beltéri levegő minőségét. 

Hogyan előzheti meg a GWR NANO a penész kialakulását?

A penész általában akkor alakul ki, ha a levegő nedvességtartalma egy hideg felületen lecsapódik, ami kedvező feltételeket teremt a gombák számára. A GWR NANO hőszigetelés azonban a kiváló páradiffúziós képességével megakadályozza a nedvesség felhalmozódását, valamint homogén felületet alkotva meggátolja a hőhídak keletkezését még a hagyományos hőszigetelők által nem szigetelhető helyeken is. A falak gyorsabban kiszáradnak, és a penész kialakulásának esélye minimálisra csökken.

A GWR NANO szigetelés nemcsak a penész elleni védelemben jeleskedik, hanem a kivitelezés során is számos előnnyel rendelkezik. A folyékony nanotechnológiás réteg gyorsan és egyszerűen felvihető szinte bármilyen felületre. Az anyag könnyű és helytakarékos, ami különösen fontos ott, ahol a hely szűkös, vagy a hagyományos szigetelőanyagok nem alkalmazhatóak​​. Az alkalmazása során nincs szükség állványokra, így gyors és költséghatékony megoldást kínál nagyobb projektek esetében is​.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »